Q/A med Uffe Elbæk

Jeg har aldrig mødt ham. Måske kommer jeg aldrig til at se ham udover det hundredvis af gange jeg har set ham på nationalt tv. Han hedder Uffe. Han virker sød og rar. Jeg har en fornemmelse, at Uffe er en person, som altid er parat med en hjælpende hånd. Samtidig så virker han glad. Han virker som om han har en masse gode historier, at fortælle.
Hans liv er jo i politik og han brænder for det, tror jeg. Han kæmper for det han tror på og bliver ved til det sidste. Det har jeg indtryk af. Det positive indtryk jeg har er, at han altid giver lidt tid til os alle. De gange jeg har kommunikeret med Uffe på e-mail, så har jeg altid fået et hurtigt svar. Uanset politiske overbevisninger, så føler jeg, at Uffe har denne brændende kærlighed for politikken blandet med denne menneskelige kontakt. som Uffe har.
Med dette korte Q&A (questions and answers) håber jeg, at vi alle for et lille indtryk af Uffe Elbæk, stifteren af Alternativet.
1) Hvor der du fra og hvor er du vokset op?
Jeg er født i Ry, hvor begge mine forældre var højskolelærer på Ry Højskole. Det vil sige, at jeg er vokset op i noget af den smukkeste danske natur man overhovedet kan forestille sig. 
2) Forestil dig at du er 20 år (igen). Hvordan ville du så sig dig selv som 35-årig?
Da jeg var 20 år gammel (og det var i 1974) var jeg ret overbevist om, at jeg som 35-årig enten boede på et landbrugskollektiv i Nordsjælland eller var rejst til Californien for at bo i San Francisco. 
Det første nåede jeg aldrig at prøve. Men det sidste gjorde jeg. Jeg boede nemlig i San Francisco i et år fra 1996 til 1997. 
3) Hvordan ser du dig selv som professionel? Eller rettere hvis du selv kunne vælge hvad ville du så beskæftige dig med?
Jeg har efterhånden levet et langt liv. Og et meget spændende langt liv. Hvor jeg har arbejdet med lige nøjagtigt det, som optog mig allermest på det pågældende tidspunkt. Ofte var det mod all odds. Men det lykkedes. Eksempelvis at starte Frontløberne i Aarhus op i 80erne. Og KaosPiloterne i 90’erne. Plus her sidst Alternativet. 
Det har været møg hårdt arbejde. Men også møg spændende arbejde. Hvis jeg i dag – og stadig var ung – skulle vælge en helt ny karriere, kunne jeg dog godt tænke mig at prøve enten at blive balletdanser eller surfer. 
4) Hvad gør dig glad og hvad beskæftiger du dig med i din fritid (udover politik)?
Som politisk leder af Alternativet er du på næsten uafbrudt fra tidlig morgen til sen aften. Så meget fritid har jeg ikke. Men udover politik er min prioritering min kæreste, børn og børnebørn samt søskende og min gammel mor på 91. 
Da jeg var yngre løb jeg meget. Og nåede også at løbe Marathon syv gange, inden mit knæ sagde stop. 
5) Hvordan ser du dig selv i Danmark i dag?
Jeg har det godt med mig selv. Mit arbejde er meningsfuldt og udfordrende. Og selvom jeg netop er blevet 63 er min krop stadig venlig over for mig. 
6) Hvordan ser du dig selv eller håbet at se dig selv i Danmark om 25 år?
Når jeg er 88 håber jeg, at jeg stadig er fysisk rask og kvik i hovedet. Og ikke mindst at Danmark stadig er et godt land at bo i. 
7) Hvis du havde et ønske om de danske landsmand hvad kunne det være?
At vi ville tage klimaforandringerne alvorligt. Det samme gælder den stigende ulighed. 
8) Et ønske – hvordan vil du gerne havde verden ser ud i fremtiden?
Jeg håber, at vi mennesker snart forstår, at de problemer står over for kun kan løses, hvis vi arbejder forpligtende sammen. 

Alt det du vil vide om Uffe:
http://www.ft.dk/da/medlemmer/folketingetsmedlemmer/uffe-elbæk-(alt)